Sofias Aquatic adventures

Sofias Aquatic adventures

Om denna sida

Här kommer jag publicera texter och bilder på mina kar och om vad som händer däri. Jag har även en sektion för mina blommor och övriga växter.

Rensat lite näckrosor:-)

254 LiterPosted by Sofia Thu, June 12, 2008 08:24:20

Blog Image

Rensat bort lite näckrosblad, då dessa tar över, och förnyat Rotala Indican, genom att riva upp den och ta de toppar som såg fina ut, i hopp om att den sätter fart igen. Rotalan är så vacker när den blir sådär yvig och röd och bubblar, men den verkar ha stannat av i ett par veckor nu. Kanske pga värmen eller kamp med näckrosorna. Får se om jag får fart på den igen:-)

Blog Image

  • Comments(1)//sofiaqua.exobiotic.net/#post30

Efter ansningen...

254 LiterPosted by Sofia Tue, May 06, 2008 19:54:22
Såhär såg det ut i slutet av förra veckan när jag hade frisknat till efter febern och ansat mitt akvarium. Hann aldrig lägga ut bilderna då, så de kommer nu. Kul som jämförelse mot hur det såg ut innan. Blev en 5 litersbunke, sammanpressat till max, med växter att slänga och en 3-literspåse med växter till jobbet. Blog ImageBlog Image

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post28

Igenväxt...

254 LiterPosted by Sofia Tue, April 29, 2008 10:34:04

Hemma sjuk och har inte orkat ta hand om mina växter i akvariet så de har tagit över...lite fint ändå. Fiskarna verkar gilla alla gömställen. Mattias frågade mig idag om jag hade släkt några av lysrören, men det har jag inte gjort, bara alla växter på vattenytan som skymmer ljuset...:-) Får ta hand om mina akvarier så fort jag blir bättre.

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Lite kul att jämföra med bilderna från 6 april och 26 april och se hur det bara exploderat med växter i akvariet:-)...snart dax att ansa ner alltihop och börja om igen.

  • Comments(1)//sofiaqua.exobiotic.net/#post27

En vecka senare:-)

254 LiterPosted by Sofia Sat, April 26, 2008 13:06:51

Här kommer lite "efter-bilder":-)

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Näckrosorna tar verkligen fart sedan jag tog bort Cryptocorynen. Lustigt då ingen av dem eg skymdes av den andre. Måste varit kemisk maktkamp mellan deras rotsystem!? Lite häftigt:-)

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Här kämpar min Aponogeton madagascarensis. Den hämmas ev av näckrosorna och den höga temperaturen, men kämpar på bra iaf. Lyckats få ut 5 nya blad iaf utan att min stora siames hunnit slå av dem med stjärtfenan. Kul:-)

Blog ImageTillsatte endast doserna med KNO3 och K2SO4 vid förra vattenbytet för att se om jag fick mer balans i näringsvärdena då PO4- och Fe-värdena var lagom för ett växtkar (PO4: 2,0 mg/l och Fe: 0,2 mg/l).

Fick mindre grönalger på framrutan, men växterna stannade av något. Detta märkte jag ffa på rotalan som bromsade sin tillväxt. Bidragande orsak till mindre alger på rutan kan ha varit att min fiskfodermatare stängt foderluckan i ett par dagar utan att jag märkte detta, varför mina små vänner säkert varit mer ihärdiga att äta av algerna under dessa dagar:-)

Nu har jag doserat som vanligt igen med växtnäringen av allt utom CaCl, då ännu inte införskaffat detta och mina Ca-stenar är slut. Tillväxten tog fart igen. Även införskaffat ett NO3-test, då NO2-testet inte säger mig något om tillgängligheten av N för växterna. Ännu ej hunnit/orkat göra alla tester igen och se vad som förbrukats sedan tillförde näring i onsdags samt vad NO3-värdet ligger på. Får bli morgondagens projekt (...om inte jag blir sjuk, påväg att bli förkyld...). Får testa mig fram några gånger och se vad som styr de olika växterna:-) Tror även mitt temperaturproblem är en bov i dramat, tror inte att de flesta växterna riktigt gillar när temperaturen går över 27-28 grader (...inte fiskarna heller är jag rädd). Oroar mig lite inför sommaren då vattnet brukar bli varmt av rummets värme, nu har jag ju bara problemet många lysrör som värmer, sen tillkommer ju den värmen också...måste fixa en fläkt av något slag tils dess. Värmaren är helt urdragen och temperaturen går iaf över 28 grader, trots att rumstemperaturen är 22-23 grader...

Kul att se att det växer bra iaf:-) Har ju växt ganska mycket på en vecka, trots långsammare tillväxt i början av veckan. Köpt till två 54W T5 armaturer som jag tänker bygga in i mina gamla ramper och pressa på lite mer CO2. Men först måste jag lösa fläktproblemet då jag redan har problem med lite för hög temperatur i akvariet. Projektet fortsätter:-)

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post25

Justering av näringstillförseln?

254 LiterPosted by Sofia Sun, April 13, 2008 20:37:46

Idag kör jag:
2 tsk KNO3
1 tsk K2SO4
0,5 krm KH2PO4
1 krm nutrisi
2 tsk CaCl2 (Har ej skaffat detta ännu så slängt i lite sköldpaddskalkbitar för att få lite Ca, salt har jag i vattnet sedan tidigare vid varje vattenbyte, så Cl, men antar att mest Ca som har betydelse)
1 tsk MgSO4

Doserar denna dos onsdagar och söndagar samt gör 50% vattenbyte på söndagarna innan växtnäringsdoseringen.

4x36W aquarell lysrör
CO2-anläggning

När jag mätte värdena innan vattenbytet idag så såg det ut som följande:
Fe: 0,6 mg/l
PO4: 5,0-10,0 mg/l
NO2: 0,025 mg/l
pH: 6.62

Tolkar jag det rätt så är N den begränsande faktorn i mitt akvarium? Mailat Christian, min fd kollega, som kör med detta själv och frågat honom inom vilka intervall jag bör ligga på de olika testerna för att näringssammansättningen ska vara balanserad? Kollat vad värdena säger i testbeskrivningarna, men det säger mig inte så mycket hur jag ska ligga för växtakvarium. Lite andra förutsättningar och snabbare omsättning i ett växtakavium. Lite kul att laborera och testa, förstår ju lättare sambanden på det viset tycker jag. Intressant.

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post21

Limnobium laevigatum

254 LiterPosted by Sofia Thu, April 10, 2008 19:24:56
Fick denna av Christian på jobbet. Mina guramis och de andra fiskarna blir så glada om de får flytväxter, men många flyväxter blir så fort så mycket och skymmer allt ljus eller så har de yviga rotsvansar, men inte dessa... visst är de snygga:-)Blog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(1)//sofiaqua.exobiotic.net/#post19

Stora ancistrusmalhannen möblerar redan om...

254 LiterPosted by Sofia Sun, April 06, 2008 22:12:57

Stora ancistrushannen börjar redan gräva under en av rötterna...kommer nog ha undergrävt roten och möblerat om till imorgon bitti igen...så mycket för min möblering av rötterna:-)

Dock alltid kul om han gräver en håla och lägger ägg igen, då trivs han ju:-)...vi får se vad han hittar på. Han kan gräva iaf, det har han visat flera gånger. Han är anledningen till att jag fick räta upp rötterna i förmiddags, de hade kanat iväg när han grävt under dem:-)

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Fick en fin bild på två små siameser vilandes under en näckros också:-)

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post17

Installerat nya pH-elektroden:-)

254 LiterPosted by Sofia Sun, April 06, 2008 21:21:57

Blog ImageKallibrerat och installerat min nya pH-elektrod idag. Provköra den ett par dagar innan koppla den så den styr CO2-tillförseln.

Även grovrensat mitt akvarium, tagit bort ungefär en tredjedel av min anubias då den börjar ta över karet. Rätat upp rötter så det kommer ner mer ljus till H.Z, Rotala mm som växer bakom dem. Nu ser det lite kalt ut då dessa inte vuxit upp än, men ska bli kul att jämföra denna bild med nästa om en vecka eller så:-)Blog ImageBlog Image

Bytt ut de slangar och sugproppar jag kunnat till mörka/gråa slangar istället för gröna. Måste dock hitta en mörk hårdplastkrok till hörnet i vänster.

Tanken är ju att H.Z växer upp som en yvig ljusgrön massa i bakgrunden och täcker alla slangar osv.

Blog Image

Detta hörne ska bli kul att se skillnaden när allt tagit sig:-)

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post13
Next »