Sofias Aquatic adventures

Sofias Aquatic adventures

Om denna sida

Här kommer jag publicera texter och bilder på mina kar och om vad som händer däri. Jag har även en sektion för mina blommor och övriga växter.

Ikeainköp till våra små fyrfota vänner:-)

Mina RåttorPosted by Sofia Thu, June 19, 2008 20:36:33

Var på Ikea med Mattias och mamma och köpte resesäng och barnstol till Mirja, min systerdotter...och det slank med en liten leksak till mina älskade busfrön också:-)

Det roligaste är att den var rolig i ca 30 min sen var den självklar, färdigutforskad. Något som höll sig intressabt i flera dagar var dock det omslagspapper till en blomsterbukett som Mattias slängde in till dem, det går att riva i och släpa runt, att bygga bo i...you name it, det var kul...de är för lustiga, man vet aldrig vad de finner roligast och vad de använder olika saker till. Halva deras charm:-)

Mumlan undrar om den är något rolig och god att bita i.

Blog Image

Viffslan och Toffslan utforskar de olika facken.

Blog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post34

Lyxig söndagsmiddag, kvällsmys och en ny klätterställning:-)

Mina RåttorPosted by Sofia Wed, June 11, 2008 16:50:03

Var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen så här kommer lite bilder från maj-juni på mina små vänner :-)

Lite söndagsmiddag till våra älsklingar: sallad, skinka, morot, palsternacka, äpple, tomat och gurka...gott, gott i gott gott! Klart man ska ha lite söndagsfest som råttisar också! :-)

Blog Image

Blog Image

Här sitter jag och Mattias och sällskapar med våra fyrbenta vänner med kvällstet. De älskar att klättra runt på oss och Viffslan spanar här ut i hallen dit hon inte vågat hoppa ut...ännu:-)

Blog Image

Mymlan är mer planlös, hon mest ser om det går att ta sig fram...här kommer jag! :-) Listerna har husse och matte redan gett upp. De gnager på annat också, men de är gooooda...jaja, de var ändå fula och rummet är inte stort så vi får väl byta dem innan vi ev flyttar:-) Faktiskt värt det iaf för de är så sociala, roliga och charmiga krabater:-) De är ju ändå födda till gnagare, det viste vi ju när vi köpte dem.

Blog Image

Husse har byggt en klätterställning till våra vänner då Viffslan uppenbart verkade deppig när vi tog bort skrivbordet (med alla farliga sladdarna på) som hon tyckte om att klättra på. Roligast var nog när husse senare hängde dit en dassrulle med en liten bit papper på på klykan längst upp på grenen. Var nog lika kul för dem att undersöka som för oss att kolla på dem:-)

Blog Image

Annars lite fega Toffslan var den som vågade upp och undersöka ställningen först!?:-)

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Barken på grenen var god och funkade lite som distraktion från listerna...men listerna är nog godast att vässa gaddarna på iaf, de sitter ju fast och ger motstånd...utom räddning iaf så dom får hållas:-) Kinapinnar som matte och husse får när de köper sushi är annars goda och funkar att vässa ner tänderna på! :-)

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post29

Lördagsmorgon med våra små vänner:-)

Mina RåttorPosted by Sofia Sat, April 26, 2008 13:27:17

Jag är inte lika morgonpigg som mina små fyrfota vänner. Min morgonrock är väldigt rolig då den går att klättra upp för och nerför och in och ut genom armar osv:-) Här är Toffslan och Mymlan i full fart med att springa kors och trärs över matte:

Blog Image

Toffslan är lite "äldre" och lugnare. Ganska gott att sitta och kura ett ögonblick hos matte:-)

Blog Image

Här är familjens vilde, Mymlan. Men vansinnigt charmig och lite ful-söt:-) Hon är verkligen en liten "My" i personligheten, hon bara kastar sig ut på äventyr, inte sällan resulterande i att hon ramlar i golvet, men lika glad och obekymrat springer hon vidare. Hon är en rolig liten prick:-)

Blog Image

Hon är inte lätt att hinna fånga på bild...

Blog Image

Denna långa spegel har stått som stop i dörren in till deras rum när de är ute och springer, så att de ej kommer ut i resten av lägenheten och råkar gnaga på sladdar och annat farligt. Den kommer dock inte stoppa denna lilla dam länge till...sen får vi hitta på en annan lösning, men rädd att vår lilla vilde kommer ta sig över allt innom tid:-) Kan dock inte riktigt bli arg på henne, hon vill ju bara ut och upptäcka världen:-) De andra två är inte sena på att se vad minstingen gör och göra likadant...

Mattias fick skruva bort översta handtaget på skrivbordshurtsen i deras rum då Mymlan lärt Viffslan klättra på handtagen. Viffslan klarade ta sig upp på skrivbordet i torsdags. Då det finns sladdar och andra mindra råttanpassade saker där fick vi ta bort sista trappsteget på deras lilla "stege" så de inte kan komma den vägen mer. Vi får se vad de hittar på då? Kan inte sluta fascineras över deras oerhörda uppfinningsrikedom, smarthet (att lista ut samband och ta sig fram) och smidighet. Inte undra på att de är överlevnadsdjur och ställer till stora problem som vilda och skadedjur!? Men häftiga är de! Och som tama oerhört roliga, sociala och tillgivna:-)

Blog ImageBlog Image

Mymlan är nog lite allmän frivillig testpilot inom deras lilla flock. De fick smaka på kokt ägg idag. Toffslan vågade först inte äta. Mymlan bara slängde sig i fatet och då kom Viffslan och såg att hon äter ju så då är det ok. Därefter åt Toffslan också med god aptit. Ytterligare en egenskap som gör dem så svåra att bekämpa som vilda skadedjur; de skickar fram en testpilot om det är någon ny föda. Alltså kan du inte lägga ut ett direktverkande gift eller fånga flera råttor i samma fälla. De ser vad som händer med den svagaste först. Grymt, men smart i överlevnadssynpunkt! Diggar dessa djur, de är smarta! Mymlan tror jag inte är "svagast" i rang i flocken, eller kommer nog inte bli det iaf när hon blir äldre för hon är kaxig, men hon är nog bara mer våghalsig, men iaf, beteendet hos Toffslan och Viffslan är nog en del av den nedärvda överlevnadsinstingten att ta det försiktigt med ny mat. Imponerad.

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post26

Vår på balkongen:-)

Mina RåttorPosted by Sofia Sun, April 20, 2008 11:17:12

Toffslan och Viffslan var igår ute på balkongen med matte och husse. Doc var matte och husse fullt upptagna att hålla i sina små älsklingar för att ta något kort på dem i solen. Gott i n, många nya lukter så tryggast på matte och husse.

Mymlan var också ute en kort sväng, men då hon inte är lika pålitlig utan lite mer sprallig och äventyrlig var vi lite nervösa så viciten blev kort. Hon hade nog gärna spungit runt i blomlådorna osv...får sy en sele som passar dem såde kan springa med löplina. Ställa ut semesterburen under parasollet i sommar så de får frisk luft och lite äventyr:-)

Viffslan klättrade en 60-70cm längs dörrkarmen igår...precis så hon inte klarade ta sig upp på skrivbordet...ännu...

På gardinstängen som Mattias har till att skjuta raketer med klättrar hon lätt ända upp, ca 150 cm, men hon får bättre grepp på den. Sen slår hon svansen som en krok runt stången och åker kana ner som en brandman:-) De är verkligen överlevardjur!? Kan inte sluta faschineras över deras förmåga att ta sig fram även om det ställer till lite besvär för mig ibland när jag ska skydda dem från icke råttvänliga platser i lägenheten:-)

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post24

...My byter namn till Mymlan:-)

Mina RåttorPosted by Sofia Thu, April 17, 2008 23:11:06

Mymlan är goare att säga så det blir Mymlan istället för My. Mymlan är ju ändå Lilla Mys mamma i Mumindalen så antar att hon är lite glad, pigg, äventyrlig och fri hon med? Någonstanns har väl My fått det ifrån:-)

(OBS! Frans kan slappna av, du har vunnit en öl på någon mysig uteservering i vårsolen iaf. Tror dock det blir svårt att smuggla med Mymlan, My, då hon inte är den lugna typen och personalen på krogen nog inte uppskattar henne som gäst. Hon låter dock hälsa att hon gärna träffar dig på hemmaplan hos matte och husse ;-) )


Här är Mymlan och de andra på äventyr:-)

Blog ImageMymlan inspekterar husses akvariekub:-)
Blog ImageMymlan klättrar på husse...
Blog Image...Toffslan vill också pröva!
Blog ImageHögst upp på semesterburen, nästan uppe vid taket, här ser man bra tycker Mymlan:-)
Blog ImageIbland är vår minsta älskling mindre gracil, som här när hon klänger mellan den uppställda luckan och vattenflaskan. Lustigt, ibland är hon klumpig som ett kylskåp, nästa sekund hoppar hon som en panter!? Hon är för lustig, hon har inte full koll på kroppen jämt. Lite som en schäfervalp med dålig kroppsuppfattning ibland:-)
Blog ImageToffslan har spanat in papperskorgen. Den älskar de att klättra på, hoppa ner i, brottas i och riva runt i...den är mer deras leksak än papperskorg eg numera, man får tänka på så man inte slänger något "icke råttvänligt" däri :-)
(Inte en kissfläck på golvet, det är mattan som var missfärgad redan när vi flyttade in, så de är helt oskyldiga.)
Blog Image"Jag vill hälsa på matte! Nej, jag vill! Jag vill också vara med...":-) Inget dåligt bemötande när jag kommer hem från jobbet! Då blir man glad:-)
Blog ImageTittut! Toffslan.
Här städade matte och husse i förrgår kväll. Det kan man inte tro:-) Papperspelletsen yr när de rusar runt i buren på natten och busar...jaja, bara de mår bra och har kul. Försöker hålla rent, dammsuger och moppar deras rum varje vecka och sopar varje dag...men de måste ju få busa och leva lite också:-) Ganska bra "terapi" för mig som varit lite pedant/städfreak;-)
Blog ImageViffslan på språng ut ur buren, genom buren, upp på semesterburen...
Blog Image...under buren...osv:-)
Blog ImageMymlan.

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post23

Phju, vilket busfrö!:-)

Mina RåttorPosted by Sofia Wed, April 16, 2008 09:09:44

Lilla My är verkligen ett energiknippe!? Kanske har jag vant mig vid att mina två större tjejer lugnat sig från bebisbushumöret, men My är nog snäppet energiskare än vad Toffslan och Viffslan var.

Tror lite är att My var ca 2 månader när hon kom hem till oss och att vi i djuraffären givetvis inte hunnit hantera henne på det sätt som jag hanterade och gosade med Toffslan och Viffslan från det att de var väldigt små. My har nog helt enkelt inte riktigt vant sig vid att vara hos oss ännu. Hon går ju att hantera och plocka upp, men tror nog fortfarande att det alltid ska hända något stort när jag plockar upp henne, som att hon kan flyttas till ett nytt hem osv och då blir hon givetvis lite stressad. Hon är dock trots detta en väldigt nyfiken, pigg, glad och social liten tjej, så jag får nog bara ge det lite tid och träning.

Inbillar mig att hon är rädd att jag ska ta henne från hennes nya hem och kompisar igen, som fallet blev när jag tog henne från syskonkullen i affären och tog hem henne hit till mina två tjejer...jag upplever henne lugnare om någon av tjejerna sitter med henne på mig. Får väl börja öva henne så tills hon landat riktigt i sitt nya hem och ser att vi inte ska ta henne därifrån utan bara vill gosa med henne:-)

Att få henne rumsren kommer bli nästa bit...Just nu åker hon endast in i buren med ett "fy" om hon kissar, pluttarna låter jag offtast passera obemärkt om de inte blir väldigt många. Måste ju börja i någon ände med uppfostran. Tror lite av pluttandet även är att hon blir lite stressad när jag tar upp henne och går med henne från buren, så det sköter sig nog lite själv sedan när hon lugnat sig. Viktigast för mig är att hon inte kissar, det förstör mest om det sker på fel plats, det andra går lätt att städa undan. Inte kissa och inte bita (vilket ingen av mina gjort hittills, inte ens vid medicinering eller kloklippning) och att de litar på mina och Mattias händer. Det känns som det viktigaste för mig i min uppfostran av mina små vänner.

My var ute på sitt första stora äventyr på fri hand med polarna igår kväll. Hon var som vanligt ganska orädd och nyfiken och rantade med de stora med näsan i marken och sniffade och klättrade och upptäckte. Jag och Mattias satt på golvet med dem, vilket de gillar. Då klättrar de gärna över knät och skuttar högt i luften och busar, försöker dricka ur Mattias tekopp, klättrar mellan Mattias och mig och uppenbart tycker att det är kul att vi sitter med. Mysigt!:-) My var uppe och klättrade på oss hon också:-) Efter ca 45 min - 1h hände det en kissolycka, så då fick äventyret sluta, men det var bra för att vara första utevistelsen, hon är ju bara 2 månader och har bara varit hos oss i 1 vecka drygt:-) Kul att se när de är så där pigga och glada, upptäcker och leker bara:-)

Jättetacksam om ni har tips och råd ang uppfostran:-) Lägg gärna in kommentarer isf

  • Comments(0)//sofiaqua.exobiotic.net/#post22

Lilla My - "Lillan"

Mina RåttorPosted by Sofia Fri, April 11, 2008 23:27:12

Blog Image

Vi har försökt att hitta ett passande namn och den här damen är verkligen Lilla My personifierad; ett energiknippe, full med bus, självständig och pigg. Hon älskar att undersöka och upptäcka, orädd att ge sig ut på äventyr så vi får vaka över henne lite mer än de andra två tjejerna...

Lilla My, i Tove Janssons "Vintersaga", som vaknar ur sin vintervila och upptäcker snön samt åker kälke på Muminmammans silverbricka är en ganska talande bild av vår lilla tjej. Hej och hå, här kommer lilla jag:-)

Då "My" låter väldigt likt "fy!" så ville Sofia först inte döpa henne till detta, men hon är verkligen en "My". Dock kommer vi nog tilltala henne med Lillan eller lära om oss själva att inte tillrättavisa råttisarna med "fy" utan "nej" istället...får se hur lätt det blir att lära oss "gamla hundar att sitta"?:-)

Frans har vunnit en öl på uteservering:-) Men vi ser gärna att ni andra hakar på. Lägger ut på denna sida när det är bestämt när det blir:-)

Tack för alla förslag.

Kramar

Sofia & Mattias

Toffslan, Viffslan och Lilla My

  • Comments(1)//sofiaqua.exobiotic.net/#post20

Namngivningstävling:-)

Mina RåttorPosted by Sofia Tue, April 08, 2008 21:00:44

Nu har vi fått hem en ny liten tjej, en dumboråttstjej. Problemet är bara vad hon ska heta? Vi utlyser härmed en namngivningstävling. Den som kommer på det vinnande förslaget vinner en kall öl på valfri uteservering i vårsolen:-)

Lägg ditt namnförslag som "kommentar" nedan. Bidrag senast innan måndag 21/4. (OBS Skriv ditt namn efter förslaget:-) )

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vad ska jag heta?

Blog ImageBlog ImageBlog Image

Blog Image

  • Comments(6)//sofiaqua.exobiotic.net/#post18
Next »